Just another WordPress.com site

Latest

Hlovate Books

aA+bB

aA+bB SGD 10.00

cinta itu, jatuh dari langit atau jatuh dari hati? ~ Addin

Inilah… sebuah kisah perjalanan; perjalanan bersama masa; perjalanan cerita aA + bB. Semua orang belajar, semua orang membesar; tetapi tidak semua orang menjadi dewasa. Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.

Addin mengemukakan teorinya begini:

  1. membesar dan belajar dengan pengetahuan serta pengalaman adalah suatu cabaran
  2. membesar dan belajar tentang hidup serta mengenal diri sendiri adalah suatu hakikat yang tidak dapat dielak

7 tahun kemudian…

Apa yang terjadi apabila doktor dipaksa berkahwin dengan jurutera, yang bukan pilihan hatinya?

Apa yang terjadi kalau sang kepala batu dan sang keras kepala itu harus tinggal sebumbung?

Cerita ‘cinta’ antara Addin dan Benz, tidak semudah A + B = Aman Bahagia. Ini kerana sejarah mereka bermula lebih awal dari itu. Mereka pernah saling membenci, saling mendendam dan saling membisu sejak zaman sekolah…

SGD 10.00

Menjadi orang gaji di rumah Encik Latfy sebenarnya tidak sesusah mana kalau tidak kerana Along Serbia yang sarkastik tu…

Ini bukan asam pedas ni. Dah macam masam-kelat-pedas aje.
Masin sangat la ni. Lain kali nak letak garam banyak mana timbanglah dulu.
Nak bagi kita orang kena diabetes ke Cik Ana oi…?
Bancuh Along kopi. Kurang gula. Tapi campur sikit honey.

Namun inilah permulaannya dia belajar menajdi seorang Ana… dan dari sini jugalah Ana semakin dewasa dalam setiap episod kehidupannya….

Kata Ana: Saya bukan orang yang dicari, Along. Ana yang Along kenal bukan Jo yang sepatutnya Along kenal.

Kata hati Along: Tanpa diduga dia mengenali seorang Jo di dalam Ana.

Siapa Ana? Dan siapa pula Jo di dalam hidup Along?

Sepertimana dia cekap sebangai orang gaji begitulah dia ‘cekap’ mengendalikan dirinya sebagai pelajar di Universiti of Aberdeen. Namun apabila datang bab ‘hati’ ada yang tidak kena dengannya sejak mula. Hatinya pernah berperi:boys’re stupid. Some men too.

SGD 10.00

Ceritera I: Schubert’s Serenade oleh Hlovate
Lagunya penuh dengan kenangan. Dan dengan kenangan itu cerita ini ditulis.

Ceritera II: Vendetta oleh Imaen
Dengan jari aku gali sedikit tanah di tepi nisannya, kukuburkan cincin itu di sisinya.
“Hari ini adalah titik tanpa pulang lagi.”

Ceritera III: Hati Andriyana oleh Noor Suraya
Sebuah sisipan kisah cinta ‘dia’ yang menyimpan seribu rahsia, ‘dia’ yang menyimpan seribu cerita, ‘dia’ yang ingin berkongsi sebuah rasa: Aliya dan Manjalara

*****

SGD 10.00

I

“Please, Minn. Bukak tingkap bilik you.”
“Huh?”
“I’m freezing right outside your window. On the roof.”
Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.
You what?”

No kidding. Please…”
balas Ashraff Omar.
Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. Putus fius ke apa mamat ni.
“Enough of your tricks, AO.”

“Minn, I’m dead serious.”

Ashraff Omar berdiri di atas bumbung porch rumah Minn Edina.
“Minn, you nak bagi I masuk atau you nak tengok I jatuh?”

II

“Not a step away from that spot, AO.” Keras suara Minn Edina.
“Minn, you tahu I takkan sentuh you pasal I hormati you.”
“Back. Off.”

Ashraff Omar akur. Langkahnya ditarik kembali ke belakang.
“I tak memaksa. I cuma meminta. I like you. I really really like you. I want to give us a chance. Permintaan I bukan untuk you terima I yang sekarang, tapi I yang akan change for good, for you and for me. For us. Boleh you bagi I peluang tu?”
Hujan masih belum berhenti.


Ulat buku notes : Each book is priced at SGD 10.00.


For Hlovate books, all of it are highly recommended especially her latest writeup, Versus. We both love it big time!

Advertisements

Jemari Seni

To kick off our books selections, we’re starting with Jemari Seni books.

We stumbled upon Hlovate range of books and fell in love with her writings and since then has been purchasing Jemari Seni books.

To order, email ulatbukusg@gmail.com or drop a comment with your valid email.

Enjoy reading!